ИНДИЈСКА КУХИЊА

🔽Од свих кухиња света, индијска је најароматичнија и најразноврснија. Основни састојци индијске кухиње су: пиринач, који је присутан у готово свим јелима, пшенично брашно, разне врсте уља, сенф, све врсте поврћа и много зачина као што су ђумбир, коријандер, шафран и много других који имају кључну улогу у формирању идентитета и давању личног печата индијским јелима.
🔽У Индији је хлеб најважнији у исхрани, који када се једе врућ он је ваздушаст и уз њега се може јести Ghee, што је врста укусног путера.
🔽Индијци имају више врста хлеба. На пример Chapati, које је између осталог и једно од најтипичнијих јела азијата, индуси га конзумирају свакодневно. То је тесто направљено од пшеничног брашна, без квасца и воде, које се формира у облику погачице, након чега се са хватаљкама ставља директно у рерну и оставља да се добро испече.


🔽Друга врста је Naan, који је направљен од белог брашна са квасцем, млеком и печен у рерни
Још једна врста је Паппад- фина, танка и хрскава палачинка, направљена уз помоћ брашна од сочива, јако зачињена, која може бити пржена или печена
.
🔽Пиринач: кључни састојак у индијској кухињи - индијце фасцинира пиринач у свим варијантама. Од белог пиринча су спремљени разни спрецијалитети, међу којима се може издвојити Idli, припремљен од белог пиринча и црног сочива, служи се ујутру или као ужина.

🔽Dosa – врста палачинке која је направљена од печеног белог пиринча и сочива.

🔽Pulao – припрема пиринча на пари, уз много шаргарепе, зачина и рибљег или пилећег меса, никада црвеног.

🔽Kodi Kura – Пилетина са каријем: сматра се једним од највећих класика индијске кухиње. Иако је врло заступљена и у другим деловима света, постоје докази да је њено порекло индијско. Пилетина исечена на комаде, послужује се увек у пикантним сосу који је обогаћен индијским зачинима.

🔽Laddu – је вероватно најт
ипичнији слаткиш у Индији. Популаран и врло једноставан за прављење. Постоје бесконачно много варијанти а дата нам је и могућност да пустимо машти на вољу и испробавамо нове алтернативе. Карактеристичан је по свом елипсастом облику.

🔽У Индији постоје неки обичаји како се треба понашати приликом оброка и како конзумирати храну. Индијци не користе есцајг. Традиционално, обедовало се седећи на поду или лежећи на простиркама са храном у тањиру (као тањир се користила и кора банане). Са четири прста десне руке (осим кажипрста који се сматра прљавим), или хлебом купе храну из великих металних плоча у којима служе оброке.

Коментари

Популарни постови