БЕЛГИЈСКА КУХИЊА


🔽Кад у контексту хране поменемо Белгију, углавном прво помислимо на чоколаду или пралине у облику шкољки. Међутим, белгијска национална кухиња има још много чиме да се подичи. Разноврсност јела последица је гурманског гена који се преноси с генерације на генерацију Белгијанаца, баш као и традиционални рецепти, које вековима успешно чувају од заборава.


🔽Белгија- мушље доступне су скоро свуда у свету, нарочито у медитеранским земљама, међутим Белгијанци могу да се похвале да су највећи мајстори припреме мушљу на свету.
Мушље се у Белгији припремају на много разчичитих начина - кувају се са вином, путером, зачинским биљем и парадајз сосом, а сервирају се уз хрскаве слане кромпириће

🔽Намирница број један је кромпир. Најчешће се спрема као помфрит, нешто дебљи од нашег, и служи се уз посебан мајонез мало чудног, киселкастог укуса.
Белгија је позната и по финим јелима од меса разних врста – свињетине, говедине, телетине, пилетине, дивљачи… Уз њих се обавезно служи свеже поврће, којег тамо има у изобиљу. Одатле потиче ендевија, од које се припрема топла или хладна салата. Како се у јела често мешају маслац и павлака, претежно су калорична.

🔽Суви зачини се користе у изобиљу, нарочито цимет, ђумбир, бибер, шафран, ловор, мускатни орах, а мање свеже зачинско биље попут горкастог естрагона, мајчине душице, жалфије, першуна и влашца. Превладавају слатко-кисели и слатко-слани укуси.

🔽Пиво је дефинитивно најомиљеније пиће – праве га у 350 варјанти – а понегде се производи по рецептурама старима и по неколико векова. Специфичног је укуса, боје ћилибара и благе ароме. Уједно је и главни додатак готово свим јелима, па му укус можете осетити у чорбама, као и у специјалитетима од меса и плодова мора.

Коментари

Популарни постови