
🔽Јапанска кухиња се развила током векова као резултат многих политичких и
друштвених промена у целом Јапану.
🔽Модеран израз „Јапанска кухиња“ означава традиционалну јапанску храну, а
која је слична оној која је постојала пре краја националне изолације
(1868. година). У ширем смислу, ово се односи и на храну чији су
састојци или начини припреме дошли из иностранства, али су их Јапанци
развили и учинили својом. Јапанска кухиња је позната по томе што ставља
нагласак на сезонску храну, квалитет састојака и начин презентације.
Мишелин (Michelin) је доделио више признања јапанским градовима
него било којој другој земљи на свету.
🔽Јапанска кухиња обухвата регионалну и традиционалну храну из целог
подручија Јапана.Традиционална кухиња Јапана (вашоку,
washoku,
和食) је
заснована на пиринчу са мисо супом и другим јелима са доста сезонских
састојака. Прилози су често риба и кувано поврће у супи. Плодови мора су
уобичајена и често се спремају на жару, али се такође могу спремати као
сирово у облику сашимија или сушија. Плодови мора и поврће су такође могу
спремати у меком тесту као темпура (天ぷら, 天婦羅). Осим пиринча уобичајена су
и резанца као што Соба (そば) и Удон (うどん).
🔼Суши


🔽Суши (
すし、寿司, 鮨, 鮓, 寿斗, 寿し, 壽司) је сирова риба сервирана на пиринчу,
зачињена лагано са сирћетом. Различитог укуса и текстуре и зачињености
најчувиније су кремаст Уни (
ユニ) (морски јеж) и пунији, сочнији, ама-еби
(
アマエビ) (слатки ракови). Оригинални облик сушија, данас познатији као
нарезуши, први пут направљен у Југоисточној Азији. Постоје више врсте
сушија као што су чирашизуши (
ちらし寿司), инаризуши (
稲荷寿司), макизуши (
巻寿司),
нарезуши (
熟れ寿司), нигиризуши
(握り寿司), ошизуши (
押し寿司).
🔼Рамен

🔽Рамен су резанци у сланој чорби и пример су увезеног јела из Кине.
Постоје четири главна народна стила: тонкотсу (
トンコツ, свињска кост),
мисо (
味噌), соја сос (
shōyu,
醤油) и со (
shio,
塩). Фукуока (
福岡) је посебно
позната по својем богатом тонкотсу рамену. Пикантно мисо рамен је
специјалност Хокаида. Већина резанца су израђена од четири основна
састојака: пшенично брашно, со, вода и кансуи (
sekimizu,
関水, слана вода).Супа је углавном направљен од пилетине
или свињетине, у комбинацији са различитим састојцима као што су алге
(
kombu,
こんぶ), туна (
katsuobushi,
カツオブシ) , сушене сардине (
niboshi,
ニボシ) и
лук.
🔼Унаги


🔽Унаги (
ウナギ) је речна јегуља, печена на жару и премазана слатким сосом за
роштиљ. Према фолклору, унаги је идеалан против отров на топлоту и
влажност јапанског лета, постоји чак и посебан дан кад се
сервира и једе унаги, средином лета за дан вола (
Doyo no ushi no hi, 牛の日). Унаги је чест израз који се користи за суши који садржи
јегуље и краставце. Постоји опасност по здравље од конзумирања сирове
слатководне рибе, па се јегуље увек кувају, често се служи са тара сосом.
Унаги који се пече без таре и само у соја сосу је познат као
Shirayaki (シラヤキ).
🔼Соба
🔽Соба (
そば) су дуга, танка резанца које се праве од хељде уместо од
пиринча. Нормално резанце се служе у врућем соја сосу са супом или на
собној температури на постољу од бамбуса са чорбом са стране за
потапање. Соба се обично једе са штапићима, и у Јапану, сматра се
прихватљивим да се срче док се једу резанце, јер се тако хладе.
🔼Шебу-шебу
🔽Шебу-шебу (
shabu-shabu, シャブシャブ) је јапанска ономатопеја за звук танких комада говедине или свињетине који се штапићима убацују у кључалу супу.
Коментари
Постави коментар