МАЂАРСКА КУХИЊА

🔽Љутина и пикантност мађарских јела долази од паприке. Највише се у
мађарској кухињи користи млевена црвена паприка - слатка (csemege édes)
или љута (eros), која јелима даје јаку црвену боју и специфичан укус.
🔽Гулаш - Супротно мишљењу да је гулаш једно јело, ради се о
целој палети густих супа спремљених на различит начин, зачињене
млевеном паприком и луком, уз додатак коцкица меса (свињетине или
говедине) и коцкица кромпира. То је традиционално мађарско јело, врло популарно и у
Србији, Постоје многе варијације рецепта, а традиционална варијанта
састоји се из говедине, лука, паприке, парадајза, зелене паприке и
кромпира.
🔽Мађари су познати по палачинкама са сиром, орасима или маком и гљивама, ту су још штрудле, ваљушци или кнедле са шљивама, кестен пире са слатком павлаком.
Најпознатије и најцјењеније мађарско вино је токајац, слатко десертно вино.
🔽Pálinka: ракија која се добија од бресака, шљива и вишања.
🔽Unicum: горки ликер пије се као аперитив или дигестив, а добиjа се од 40 мађарских биљака.
Коментари
Постави коментар