МАЂАРСКА КУХИЊА

🔽Мађарска кухиња је позната по својим специјалитетима који су често прилично масни, љути и пикантни.

🔽Љутина и пикантност мађарских јела долази од паприке. Највише се у мађарској кухињи користи млевена црвена паприка - слатка (csemege édes) или љута (eros), која јелима даје јаку црвену боју и специфичан укус.
🔽Гулаш - Супротно мишљењу да је гулаш једно јело, ради се о целој палети густих супа спремљених на различит начин, зачињене млевеном паприком и луком, уз додатак коцкица меса (свињетине или говедине) и коцкица кромпира. То је традиционално мађарско јело, врло популарно и у Србији, Постоје многе варијације рецепта, а традиционална варијанта састоји се из говедине, лука, паприке, парадајза, зелене паприке и кромпира.
🔽Мађари су познати по палачинкама са сиром, орасима или маком и гљивама, ту су још штрудле, ваљушци или кнедле са шљивама, кестен пире са слатком павлаком.
Најпознатије и најцјењеније мађарско вино је токајац, слатко десертно вино.

🔽Pálinka: ракија која се добија од бресака, шљива и вишања.
🔽Unicum: горки ликер пије се као аперитив или дигестив, а добиjа се од 40 мађарских биљака.

Коментари

Популарни постови