ПОЉСКА КУХИЊА

🔽Пољска кухиња је еволуирала током векова и постала веома разноврсна, а на формирање посебних карактеристика пољске кухиње утицале су историјске промене у Пољској.
🔽Пољска кухиња је била подвргнута утицају и регионалним променама, посебно подручје Пољске републике које је кроз историју насељавао читав мозаик народа. Пољска кухиња има многе сличности са другим словенским земљама, односно њиховим начином припеме хране, посебно са Чешком, Словачком и Украјином. Велики утицај су такође имале Немачка, Аусрије и Мађарска као земље са карактеристичном кухињом, као и Јеврејска, Француска, Турска И Италијанска кулинарска традиција.




🔽Богата је месом, нарочито свињетином, пилетином и говедином, зимским поврћем и биљкама.

🔽Пољска национална јела су бигос, пироги, кобасица котлети, голобки, зрази, печење, кисела чорба од краставца, чорба од печурака, чорба од парадајза, росул, журек, флаки и баршч.

Коментари

Популарни постови